21 oktober 2024

Van bouw tot BREEAM: Het verhaal van Wonderwoods  

In het hart van Utrecht is Wonderwoods verrezen, een écht groen gebouw waarin stedelijk wonen, werken en recreëren worden gecombineerd. Het complex telt 419 woningen, variërend van huur- tot koopappartementen, een scala aan faciliteiten, zoals retail, een openbare fietsenstalling, een openbaar park en een restaurant op de zevende verdieping. Wonderwoods biedt daarmee een thuis voor diverse gemeenschappen. Daarnaast omvat het project moderne kantoorruimtes die zijn ontworpen om een gezonde en productieve werkomgeving te bieden. 

Duurzaamheid, gezondheid en welzijn

Wat Wonderwoods onderscheidt van andere complexen, is de nadruk op duurzaamheid en leefbaarheid. De gevels zijn voorzien van bomen en planten, ondersteund door een geavanceerd ‘smartflow-systeem’ dat zorgt voor optimale water- en luchtkwaliteit. Dit systeem vangt regenwater op en hergebruikt het, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het project. Wonderwoods vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar verbetert ook de gezondheid en het welzijn van zijn bewoners door de integratie van groen in de stedelijke omgeving.  

George spreekt vol lof over de samenwerking met de verschillende partijen. “Het team zelf is fantastisch en de samenwerking binnen het team was uitstekend. Iedereen vulde elkaar aan waar nodig, zowel op het werk als daarbuiten.” De betrokkenheid van alle partijen vanaf het beginstadium zorgde ervoor dat het project soepel verliep en dat er een sterke basis werd gelegd voor de verdere ontwikkeling. Deze samenwerking en innovatieve aanpak legden de basis voor het behalen van het BREEAM-certificaat voor de kantoren, een wereldwijd erkende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van gebouwen. Het certificaat wordt toegekend op basis van verschillende criteria, waaronder energiegebruik, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, ecologie en vervuiling. Het behaalde BREEAM-certificaat voor de kantoren toont aan dat het gebouw voldoet aan hoge duurzaamheidsnormen, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk en een gezondere leefomgeving.  

Vanuit Kondor Wessels Amsterdam is George van Scheijndel de projectdirecteur van Bouwcombinatie Wonderwoods. George geeft aan dat het bouwproces begon met een innovatieve aanpak waarbij vanaf dag één alle bouwpartners, inclusief onderaannemers, betrokken waren. Dit zorgde ervoor dat al vanaf het voorlopig ontwerp de juiste informatie in het model kon worden opgenomen. Een belangrijk aspect van het bouwproces was de prefabricatie van de gevels. George benadrukt: “De gevels zijn volledig geassembleerd in de fabriek en als legosteentjes naar de bouwplaats gebracht.”  

Kwaliteitsmanagement en BREEAM-certificering  

Erwin Schrijver, kwaliteitsmanager bij Wonderwoods, zorgde voor de bewaking van de kwaliteitsborging tijdens het gehele bouwproces. Door zijn ervaring aan de kant van de aannemer, een andere rol dan hij gewend was, leerde hij hoe belangrijk het is om specifieke taken rond energiebeheer en BREEAM-certificering toe te wijzen aan één vast persoon binnen het team. “Wat ik heb geleerd, is dat iets ‘eenvoudigs’ zoals een energielabel en GPR (Gemeente Praktijk Richtlijn Gebouw) voor zo’n groot project best ingewikkeld kan zijn,” zegt Erwin.  

Daarom adviseert Erwin om vanaf de start een gedegen kwaliteitsmanagementsysteem op te zetten, waarbij kritieke controles tijdig worden uitgevoerd om zo de gewenste kwaliteit te borgen. Voor Wonderwoods coördineerde hij bijvoorbeeld het verzamelen van de vele gegevens voor de energielabels en de GPR, maar ook borgde hij dat de kwaliteitscontrole van bijvoorbeeld bemalingen, funderingen, de wapening en storten van beton volledig werd gedocumenteerd.  

Erwin werkte voornamelijk samen met Emma Rijpstra (Exploitatie Partners) en Daphne Landman (Draaijer) aan kwaliteitsmanagement, energielabels en GPR, terwijl Emma en Daphne ook belangrijke rollen speelden in het BREEAM-certificeringsproces. Hun samenwerking was essentieel voor het succes van het project. Emma en Daphne vulden elkaar aan waar nodig en zorgden ervoor dat alle aspecten van het BREEAM-certificeringsproces nauwkeurig en efficiënt werden afgehandeld.  

Vanuit Exploitatie Partners begon Emma met het in kaart brengen van de ambitie en het bepalen van de benodigde credits om het certificaat te kunnen behalen. Dit omvatte het aanleveren van tekeningen, registratieformulieren en ecologisch onderzoek. “Het is essentieel om vanaf dag één met de juiste dingen bezig te zijn en de noodzakelijke informatie in het model te stoppen,” aldus Emma. Eigenlijk zorgde dit voor een nette borging van het proces.  

Daphne en Erwin waren wekelijks op de bouwplaats aanwezig, wat hun in staat stelde om direct in te spelen op vragen en problemen. “Bovendien is het verzamelen van alle benodigde gegevens en data voor het behalen van de credits bij uitstek geschikt om ter plaatse uit te voeren.” vertelt Daphne.   

Samenwerking en toewijding  

Wonderwoods is een goed voorbeeld van de manier waarop stedelijke ontwikkeling kan bijdragen aan een duurzame en leefbare toekomst. Door de samenwerking van verschillende partijen, de innovatieve bouwmethoden en de focus op duurzaamheid, is Wonderwoods niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een symbool van vooruitgang. De ervaringen van George, Erwin, Emma en Daphne laten zien hoe belangrijk samenwerking, communicatie en toewijding zijn voor het succes van een project. 

Tags

Terug naar het overzicht

Emma Rijpstra